Aloja

Mūsu jauniešu komandai trešais gads Rampā

Šogad, sakarā ar ilgstošo atrašanos pandēmijas ēnā, visā Latvijā, jaunatnes darbs tika vērsts uz emocionālā atbalsta sniegšanu jauniešiem. Tieši jaunieši bija tā daļa sabiedrības, kas šo izolāciju no citiem, izjuta īpaši smagi, tādēļ galvenā pasākuma organizatore Madara Skrastiņa nolēma, ka Rampu veidos, aicinot jauniešus pievērst uzmanību savām emocijām, izdzīvot tās un mācīties apzināties, ka ikviena emocija veido mūs. Atbilstoši tika izvēlēts arī pasākuma nosaukums – Emociju gadatirgus, kur staigājot pa dažādām teltīm bija iespējams piedzīvot plašu emociju gammu.

Bailes varēja satikt tur, kur atradās jaunieši no Alojas un Vilzēniem. Baiļu teltī bija sagatavotas dažādas aktivitātes – piedzīvojums ar virtuālās realitātes brillēm, kur varēja izbaudīt dažādas situācijas – atrašanos zem ūdens, kurā ir pilns ar haizivīm, braukšanu amerikāņu kalniņos, sastapšanos ar šausmu filmas “IT” galveno varoni un citas.

Tāpat jaunieši bija sagatavojuši baiļu kasti, kur cilvēkam tikai ar roku palīdzību jāmēģina sataustīt, kas varētu tajā atrasties. Kastē varēja atrasties dažādi priekšmeti, sākot ar kastaņiem, lobītām plūmēm, slaimu, un pelmeņiem, beidzot ar dzīva cilvēka galvu, baltu žurku un stirnu āža galvaskausu.

Savu veiksmīgo roku ikvienam bija iespējams izmēģināt spēlējot spēli Bean Boozled, kurā iegriežot laimes ratu, tika uzgriezta viena no konfektēm, kura bija jāpagaršo. Pusei no konfektēm bija patīkama garša (dzimšanas dienas kūka, persiki, bumbieris, šokolādes pudiņš, u.c.), kamēr otra puse bija ar nepatīkamām garšām – netīrais trauku ūdens, sasmakušas zeķes, vecs piens, beigta zivs.

Viesi teltī varēja iepazīties ar dažādajiem baiļu veidiem, no kuriem daļa bija visnotaļ pārsteidzoša, piemēram, bailes no radiniekiem, lidojošiem putniem telpās, dejošanas, telefona pazaudēšanas u.c.

Projekta “Tālāk kopā” (identifikācijas nr.  VP2020/1.2.-1) ietvaros, daļa brīvprātīgo jauniešu atradās netālu esošajā stendā, kurā pastāstīja par projekta īstenošanu visiem, kuri bija gatavi klausīties un demonstrēja kopīgi radītos video materiālus no visām projekta aktivitātēm. Jaunieši dalījās ar izveidoto redzējumu nākotnē par mobilo un digitālo darbu, kā arī jautāja citu jauniešu viedokli par darba organizēšanu. Īpašais bija tas, ka jauniešiem bija iespēja satikt arī Eiropas brīvprātīgos, lai aprunātos par starptautiskā brīvprātīgā darba iespējām.  Stendā darbojās arī jaunieši no Jaunsardzes un Sarkanā krusta.

Protams, bez darba teltī un stendā, jaunieši izmantoja iespēju izklaidēties un piedzīvot visu pasākuma sniegto. Alojas/Vilzēnu jauniešu komanda piedalījās biedrības “Atklāj sevi” sagatavotajā emociju takā, vēroja sarunu “Emocionālā inteliģence”, klausījās Adrianas Miglānes dziesmās un pieredzes stāstā par cīņu ar veģetatīvo distoniju, uzstājās brīvajā mikrofonā, kur Andrejs Vaičuks novadīja nelielu bungošanas meistarklasi, iesaistot skatītājus, kā arī klausījās dziesmas, kuras izpildīja Lūcija Sičevska, Palab Pakreis un Keitija Bārbale.

Paldies Limbažu jauniešu centram, kurš mūsu puses jauniešus uzrunāja, palīdzēja noformēt telti, silti sagaidīja, gardi pabaroja un sagādāja brīnišķīgu vasaras noslēgumu!

Sagatavoja: Monta Meldere

Projekts īstenots Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2020. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros